Sağlıklı Kilo Vermek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

TAKİP ET

Hepimizin maalesef ki korkulu rüyasıdır DİYET. Fazla kilolarımızı vermek için kendimizi çok sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum eder ve mutsuz oluruz. Ama onları yiyerek de kilo vermenin mümkün olduğunu unutmamak gerekir. Bu işi diyet olarak değil de sağlıklı beslenme olarak görürsek işinizin sandığınız kadar zor olmayacağını göreceksiniz. Sizlere bu yazımızda sağlıklı bir şekilde kilolarımızdan kurtulmak için önerilerde bulunacağız.

1. Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları

Kilo vermenin ve kilo vermenin iki adımı vardır. İlk; ikincisi, sağlıklı beslenme; düzenli fiziksel aktivite. Kilo verme sürecinde geliştirdiğiniz alışkanlıklardan biri de düzenli egzersiz olmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite kas kütlenizi artıracak ve metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kilonuzu korurken vücudunuzun aldığı enerji harcadığı enerji miktarı ile eşleşmeye çalıştığı için diyetimizdeki küçük kaçışlar kilo problemlerine neden olabilir. Fiziksel aktivite bu durumu görmezden gelmemize yardımcı olacaktır.

Fiziksel aktivite, vücudunuzu şekillendirmenize ve uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca sizi şeker hastalığı, kalp hastalığı ve tansiyon gibi metabolik hastalıklardan koruyacaktır. Sporun devamlılığı bu aşamada dikkate alınmalıdır. Vücudunuza aşırı yüklenmeden her gün 45 dakika, 1 saat fiziksel aktivite ideal kilonuzu korumada en büyük müttefikiniz olacaktır

2. Olmak İstediğiniz Kiloyu Hedef Koyun

Olmak İstediğiniz Kiloyu Hedef Koyun

Kilo vermek isteyen pek çok kişi genellikle diyet yapmaya başlar, ancak bir süre sonra birçok farklı nedenden dolayı diyete bağlı kalamaz. İyi planlanmış bir diyet planı sayesinde, plan kişilerin günlük hayatını zorlamaz ve beslenme alışkanlıkları değiştirilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Diyet yapmaya başlayanlar, “Kilo verip veremeyeceğimi bilmek istiyorum ve kilo verebilir miyim, bu kiloyu koruyabilir miyim?” İdeal kilonuza sağlıklı bir şekilde ulaşmak için uzman yardımı almalısınız.

3. Uzmandan Yardım Alın Ve Doğru Beslenin

Yaz sıcağının etkisini göz önünde bulundurarak, özellikle kızarmış olmak üzere çok fazla yemekten kaçınmalısınız. Bunun yerine kaynatın ve kızartın. Hamur işleri yerine hafif sütlü tatlılar ya da dondurma yemelisiniz; meyvenin kilo almayacağını düşünerek çok fazla meyve yememelisiniz.

Çünkü meyve fruktoz yani meyve şekeri içerir. Meyve suları ve asitli içecekler gibi şekerli içecekler yerine, daha yüksek kalorili daha az ayran yemelisiniz. Ayrıca bol su içmelisiniz. Salata her öğünde yenmelidir.

4. Bol Sıvı Tüketin

Yaz aylarında vücudun sıvılara olan talebi de artacaktır. Yaz aylarında sıcaklığın etkisiyle sodyum ve potasyum gibi mineraller vücutta atılır ve yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, düşük nabız, dolaşım bozuklukları gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle terleme sırasında artan su kaybını karşılamak için 2,5-3 litre ilave edilmelidir. Su içmelisin. Kilo vermek, kiloyu korumak ve aşırı gıda alımını önlemek için çok fazla sıvı tüketilmelidir.

5. Kendinizi Ödüllendirin

Kendinizi Ödüllendirin

Bir süre sonra kilo vermeye başlarsanız, insanlar kilo verdikleri için kendilerini ödüllendirebilirler ancak bu doyurucu diyete ara verilmemelidir. Kendime bir ödül olarak; Beğendikleri kıyafeti satın alabilir, saç stillerini değiştirebilir veya uzun zamandır görmek istedikleri bir yere gidebilirler. Bu şekilde motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

6. Sürekli Tartılmayın

Sürekli Tartılmayın

Kilonuzu takip etmek için sık sık tartmak doğru değildir. Sağlıklı bir diyetle kilo değişimi ayda 4-6 kilogramdır. Buna göre haftada 1-1,5 kilo kaybı normaldir. Daha fazlasını beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Uygun tartım sıklığı haftada bir ve sabahları aç karnına yapılmalıdır. Günün farklı saatlerinde birkaç kez tartmak moral ve düşük motivasyona neden olur.

7. Abur Cubur Yerine Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Abur Cubur Yerine Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

Evde ve iş yeri çekmecelerinizde saklanan çikolata, waffle ve bisküvi gibi yüksek kalorili atıştırmalıklar yemek programınızı kötüleştirebilir. Bunun yerine işyeri çekmecelerinizde kuru meyve, nohut, ekmek kırıntısı gibi sağlıklı ve uygun atıştırmalıkları saklamak daha faydalı olacaktır.

8. Fiziksel Aktiviteyi Hayatınıza Sokun

Fiziksel Aktiviteyi Hayatınıza Sokun

Beslenmenin yanı sıra fiziksel aktiviteler kilo vermemizi hızlandıracaktır. Günde yapılan 1 saatlik tempolu yürüyüş, evde kilo vermeyi destekleyici videolarla yapılan 30 dk lık bir egzersiz bu yolda sağlıklı bir şekilde ilerlemeniz için size çok yardımcı olacaktır.

9. Kiloları verdik peki bunu korumak için ne yapmamız gerekiyor?

Kiloları verdik peki bunu korumak için ne yapmamız gerekiyor?

Evet kilo vermek gibi verdiğimiz kiloları korumakta bir o kadar önemlidir. Kilo verirken tek tip beslenme programları ve çok düşük enerjili diyetleri tercih ederseniz, hızlı bir kilo kaybının ardından kilo alımınızı aynı hızda bitirmeye hazırlanmanız kaçınılmaz olacaktır. Çünkü yol açtığı sağlık sorunları dışında ömür boyu tek tür besin yiyemiyoruz, ayrıca düşük kalorili diyetler metabolizma hızını yavaşlatıyor ve kilo verme dönemine girerken hızlı kilo alımına neden oluyor. Kilo yönetiminde en önemli şey, enerji girdisi ile enerji harcaması arasında bir denge sağlamaktır. 

Bu süreçte tek amacınız kilo vermek olmamalıdır. Kilo almanıza, adım adım değişiklikler yapmanıza ve ideal kilonuza ulaştıktan sonra aldığınız davranış değişikliklerini sürdürmenize neden olan beslenme alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı ayrıntılı olarak incelemek önemlidir. Kilonuzu korumak için uyguladığınız diyet, farklı besin gruplarını içeren ve sizi aç hissettirmeyen bir diyet programı olmalıdır.